Op bedrijfsbezoek in Gees

Op 18 april gingen we op bezoek bij Gerlinde en Willem-Jan van ijssalon Talenti. Ze wonen op een grote boerderij aan de rand van het dorp Gees, daar hebben ze, samen met de ouders van Willem-Jan, een veebedrijf met koeien. Sinds een aantal jaren maken ze daar ook hun eigen ijs en hebben ze in hun boerderij een prachtige ijssalon. Gerlinde is de drijvende kracht achter de ijssalon maar ze doen het samen. Hun sociale leven staat ‘bewust’ even op een laag pitje. ‘We wisten waar we aan begonnen en hebben gekozen om er volledig voor te gaan’ aldus Gerlinde.

Naast ijs verkopen ze koffie, thee, eigengemaakt gebak, wafels en lunch. Dat laatste zorgt ervoor dat ze vanaf dag één personeel nodig hadden. ‘Je kunt niet én ijs opscheppen, warme drankjes serveren én broodjes klaarmaken. Inmiddels hebben we vijftien mensen in dienst en zijn we een ‘serieuze’ werkgever in het dorp’ lacht Gerlinde.

‘De winter hebben we echt nodig om op te laden. Dan zijn we dicht en trekken we ons terug. Ook openingstijden zijn heilig. Als we vermelden dat we 18:00 uur dichtgaan dan doen we dat ook, dan weet iedereen waar die aan toe is. Duidelijkheid is erg belangrijk voor onszelf, het personeel en onze gasten’ zegt Gerlinde en Willem-Jan kan dat alleen maar beamen.

Na ruim anderhalf uur verlaten we de boerderij, aangestoken door het enthousiasme van de twee ondernemers hebben we nog meer zin gekregen in onze plannen. We hebben nieuwe inzichten waardoor we keuzes kunnen maken. Zo twijfelden we nog of we ook lunch moesten serveren maar dat gaan we in eerste instantie niet doen. We kunnen altijd nog uitbreiden.

Ook zijn we gerustgesteld over de houdbaarheid van ijs. Ons werd eerder verteld dat ijs maar één dag houdbaar zou zijn maar in de juiste omstandigheden is dat gelukkig niet zo. Zo kun je bij een temperatuur van -18 het ijs prima twee weken bewaren en bij -15 graden, dan is het schepbaar, nog een week.

Daarnaast leerden we wat de basissmaken zijn die we minimaal moeten hebben: vanille, chocolade, aardbei, yoghurt en boerenjongens ijs.

Kortom een zeer waardevol bezoek en dus een dankjewel voor mijn ouders, Marcus en Tiny. Zij hebben namelijk een vakantiehuisje in Meppen, vijf kilometer van Gees en zijn vaste bezoekers van de ijssallon. Ze maken altijd even een praatje en zijn dol op de twee ondernemers. Mede door mijn vader zijn we op het idee gekomen om naast de theetuin ook te starten met de verkoop van ijs.

Een leuk detail, Gerlinde wist precies welke smaken ijs we voor mijn ouders mee terug moesten nemen naar het vakantiehuisje.